Pontosítsuk USÁnkát

A nem szervesen az amerikai úthoz kapcsolódó posztból (Pozitív) kiderült, hogy az összeomlott kártyavár romjain kikelt a főnix madár 🙂 Ismét felviláglott egy reménysugár, hogy talán mégiscsak lesz valami abból az álomból. Ráadásul hol van annak a cégnek a központja, akik rám találtak és éppen együtt dolgozunk? Kaliforniában. Véletlenek, mi? Khm… 🙂

Így újult erővel álltam neki tervezgetni. Már több eddigi túrámnál is bevált, hogy első lépésként elkezdem bejelölgetni a guglimepszen azokat a látványosságokat, helyeket, amiket érdemes lenne megnézni. Ehhez sokféle forrást szoktam felhasználni.

De először is mit jelent az, hogy bejelölgetem a guglimepszen. Alapvetően az a célom egy-egy érdekesnek tűnő ponttal, hogy egyrészt legyen róla információ, másrészt alkalom adtán könnyen odataláljak. Ezen felül fontos, hogy ezek a pontok kiexportálhatóak legyenek valamilyen formában. Az exportálás azért lényeges, mert lehet, hogy valami excel táblába szeretném rendezni vagy egyszerűen csak egy listát nyomtatnék belőlük. De számomra a legfontosabb, hogy be tudjam vinni a GPS-embe és útvonalat tudjak hozzá szerkeszteni.

És miért a guglimepsz? Mert minden megvan rajta, amire szükségünk lehet egy utazás során. Rengeteg helyet ismer, éttermeket, szervizeket, szállásokat, látnivalókat, mindent. Ráadásul örök életű. Évek óta gyűjtögetem a pontokat. Bármikor egy adott környéken járva rá tudok nézni a térképre, hogy van-e ott valami, amit korábban bejelöltem, hogy érdemes lenne megnézni. Ezen fölül navigálni is lehet vele és ezt egyre jobban teszi. Ha kirándulásunk közben szeretnénk eljutni egy akár hónapokkal korábban bejelölt helyre akár gyalog, akár járművel, vagy tömegközlekedéssel, akkor elég csak kiválasztani az adott pontot és a térképünkkel máris odanavigálhatunk.

Hogy honnét szedem ezeket a bejelölendő pontokat?

A legelső, hogy rákeresek a gugliban. Ilyeneket szoktam beírni, hogy „visit california”, „what to see in los angeles”, „top 10 touristic destinations in san francisco”, meg hasonló dolgokat. Ekkor feljönnek akár közvetlenül térképes ajánlatok, de rá lehet találni érdekes leírásokra, információs oldalakra, blogokra, képekre, Youtube videókra. Ezeket elkezdem olvasgatni, a videókat nézegetni. Ha olyan helyre találok, amiket megtekintésre érdemesnek tartok, akkor már teszem is a csillagot a térképre. Csak példaként hadd mutassam meg, hogy néz ki az európai térkép részletem:

Kövekező a Tripadvisor felkeresése. Itt beírom azokat a településeket, amelyeken elméletileg elő fogok fordulni az utam során és megnézem milyen látványosságokat és milyen kajáldákat ajánlanak. Bele szoktam olvasni a véleményekbe is, mert egyrészt kiderülhet, hogy érdemes-e egyáltalán odamenni, de akár hasznos tanácsokkal is okosabb lehet az ember.

Mivel többnyire motoros túrákat szoktam tervezni, szervezni, ezért fontos információ forrás a Motorostura.hu , ahol ugyan kicsit régebbiek a túraleírások, de élvezetesek és rengeteg hasznos infó található. Nagyon klassz funkciója az országválasztó:

Ezek mellett sok más oldalt is szoktam nézegetni, amiket most nem sorolok itt fel. A neten keresgélés ma már úgyis teljesen hétköznapi dolog. Még egy applikációra azért felhívnám a figyelmet, amire nemrég találtam rá magam is. Ez pedig a Google Trips. Még csak tanulgatom, hogy mit tud, de nagyon jónak tűnik. Valószínűleg a Tripadvisor babérjaira fog törni, szerintem előbb-utóbb sikerrel.

És végül, de nem utolsó sorban meg szoktam keresni olyan ismerősöket, barátokat, akik jártak már az úticélom felé, ismerik a környéket, megtapasztalták már a helyi népszokásokat.

A fenti technikákkal eljutok a térkép becsillagozásának egy olyan fokára, amikor már elég jól körvonalazódik, hogy mit érdemes megnézni. Amerika kapcsán még az elején tartok a dolognak, de már így is 60 fölött vannak kis csillagjaim 🙂

A következő cikkben bemutatom, hogy hogy lesz ebből útvonal és kiszámoljuk, hogy mennyi az annyi.


Ha nem szeretnél lemaradni a folytatásról, akkor lájkold be az oldalt a Facebookon és/vagy iratkozz fel az e-mailes bejegyzés értesítőre. Esetleg meg is oszthatod a posztot az ismerőseiddel, hátha őket is érdekelné a sztori 🙂

 

Érdekes volt? Megosztanád?